Društvo Psihologija Življenja odpira prijavnice za brezplačna/e skupinska/e svetovanja/terapije do 1.7.2019. Vse kar potrebujete za prijavo je, da nam na elektronski naslov drustvo@psihologijazivljenja.si ali pa na našo facebook stran pošljete svoje podatke: ime priimek, leto rojstva, kateri dnevi in ure vam (ne)ustrezajo, zakaj ste se prijavili in kakšne so vaše težave (na kratko ali je to depresija, anksioznost, itd) ter katera čustva vas preobremenjujejo: strah, jeza, sram, krivda... Dobivali se bomo dvakrat mesečno oziroma enkrat na dva tedna. Zaključili bomo predvidoma v jesenskem ali zimskem času. Društvo je naslovljeno v Ljubljani.

 

Beseda »jaz tudi« je lahko ena izmed največjih tolažb. To je trenutek, ko se zavedaš, da so tvoje težave tudi težave nekoga drugega, da nisi sam in da so drugi že premagali podobno težavo.

Osamljenost in izolacija ustvarjata vedno več osamljenosti in izolacije, zato je pomembno, da se potrudimo in se poskušamo odpreti ter povezati z ljudmi, saj je to kar najbolj potrebujemo, da se lahko pričnemo počutiti bolje, čeprav je to pogosto najtežji korak. Prva skupina bo zato namenjena osebam, ki imajo probleme s socialno anksioznostjo in potrebujejo veščine, ki jim bodo pomagale, da bodo bolj uspešni pri ustvarjanju in vzdrževanju odnosov z ljudmi.

Pomanjkanje energije in motivacije je zmeraj bolj pogost problem v današnji družbi. Kako se spopasti s pomanjkanjem višjega cilja v življenju in kako prebuditi življenje v sebi ni preprosto in za to je potrebno veliko več kot samo "pametovanje" o tem kaj vse je narobe in iskanje razlogov, da se smilimo samemu sebi. Zato je druga skupina namenjena osebam, ki imajo probleme z depresijo. 

V tem hitro bežečem svetu se lahko hitro ujamemo v začaran krog prekomernega dela, ki nam krade pozitiven pogled na svet in nas dela zagrenjene. Zaradi tega smo potem lahko nestrpni, izčrpani, ziritirani, dolgočasni, ipd. Tretja skupina je namenjena osebam, ki zase menijo, da bodo zaradi stresa pregoreli in imajo pomanjkanje notranjega miru. Stresno okolje zahteva veliko več vloženega truda v nadzorovanje naših negativnih in impulzivnih tendenc. Primerna komunikacija je ključ do notranjega miru, naučimo se kar se da dobro izraziti kar znotraj sebe čutimo, brez da bi povzročali škodo sebi ali drugim.

Četrta skupina je namenjena vsem, ki pašejo v več skupin in tem, ki ne pašejo nobeno. Skupina se bo oblikovala glede na potrebe in skupne probleme posameznikov.

Peta skupina je namenjena tistim, ki bi samo radi delali na sebi in nimajo nekih večjih težav. 

 

Najboljša stvar skupinske terapije je občutek, da nisi edini, ki se sooča s podobnimi težavami.

Pri skupinskih terapijah se razvijamo saj razširjamo svoja obzorja in dobivamo nova orodja, ki nam pomagajo, da se lažje spopadamo s svojimi težavami in premagujemo ovire. Bolj konkretno nam pa skupinske terapije nudijo:

· Razvijanje sočutja
Skupinska terapije ponuja priložnost prakticiranja altruizma preko izražanja mnenja z željo po pomoči.

· Razvijanje tehnik za socializiranje
Sodelovanje v skupini ponuja izjemno priložnost za prakticiranje novih vedenj in eksperimentiranjem v varnem okolju.

· Posnemanje vedenja
Klienti lahko opazujete in imitirate pozitivna in uporabna vedenja do drugih v skupini, vključno s terapevtom.

· Medosebno učenje
Interakcije z terapevtom in ostalimi v skupini izboljšuje samorefleksijo, saj dobivamo povratne informacije.

· Skupinska povezanost
Skupinska terapija lahko prinaša kolektivni občutek pripadnosti in sprejemanja drug drugega.

· Katarza
Odkrito in iskreno pogovarjanje znotraj skupine ima zdravilni učinek, saj se skozi izražanje občutkov lahko znebimo negativnih čustev kot so krivda, sram, jeza in s tem zmanjšamo stres.

· Eksistencialni faktroji.
Čeprav je skupina namenjena kolektivni pomoči, je namen tudi ta, da se posameznik začne zavedati posledic svojih dejanj in prične nositi določene odgovornosti za dejanja, ki sledijo.