Existing Users Log In
   

Človek je zmeraj deljen med družbo in individualnostjo. V družbi se zmeraj poteguje za pozicijo katero bo pridobil s premagovanjem konkurence, to so drugi posamezniki, hkrati pa bo z nekaterimi tudi moral za to sodelovati, zato lahko rečemo, da je ves čas v boju za pozicijo v družbeni hierarhiji. Ta »pozicija« ni nič drugega kot sorazmerje med lastno notranjo podobo samega sebe in podobe, ki jo definirajo drugi. Ta boj za družbeno pozicijo je naraven in izvira iz evolucije, saj ga ima večina vretenčarjev kot tudi nekateri nevretenčarji. Pri poskusih na jastogih so ugotovili, da je ta boj za »pozicijo« odvisen od serotonina (hormona sreče), saj je pri jastogih po izgubljeni bitki raven tega upadla. Ko so jastogom dali antidepresive (Prozac) so bili bolj dovzetni za boj in pri boju niso kar tako popustili, kar je nenavadno, saj jastogi drugače hitreje popustijo in se predajo, saj se tako izmaknejo poškodbam. Ravno tako jastogi z vcepljenim Prozacom niso imeli takšnih posledic kot takrat, ko so izgubili dvoboj brez Prozaca, saj niso bili v tako podrejenem položaju. Zato tudi antidepresivi pri toliko ljudeh pomaga, ker jim vrne normalen nivo serotonina nazaj oziroma jim ga balancira in to jih pripelje iz depresije v normalno stanje, čeprav jim podzavest sporoča, da zaradi njihove preteklosti ne bi smeli imeti tako pozitiven pogled na svet, saj so na dnu hierarhije družbe.
Vse to je odvisno od tega kako se ljudje odzivajo nate in kaj si mislijo o tebi, in to je zelo pomembno pri občutku sreče, saj smo odvisni od družbe, ki nas obdaja. To vse skupaj se manifestira v subjektov ugled in status, zato je tud Facebook in Instagram prevladujeta v spletnih medijih.

Zmeraj obstajamo znotraj družbe in da dobro deluješ znotraj družbe moraš prihajati do kompromisov, kar pomeni, da se moramo truditi biti čim bolj podobni med seboj, s tem pa vsak posameznik žrtvuje del svoje individualnosti za dobro širšega družbenega ugodja. Tukaj znotraj je velik element tiranije, ampak hkrati je pa tudi osnova sodelovanja in stabilnost družbe.

Zaradi vsega tega nam je zdaj lahko bolj jasno zakaj smo kot družba tako materialistična, vsak želi po svoji naravi biti viden višje v statusni hierarhiji, dragocen material in privlačen zunanji izgled je samo simbolna predstavitev vrednosti, ki smo jo kot moderna družba postavili na najvišji vrh želja. Vse to nam popolnoma paše na našo evolucijsko naravo, to je ta, ki je že omenjena zgoraj, lahko pa dodam, da je reprodukcija ključni element, saj samci, ki so višje na statusni hierarhiji dobijo večji ali boljši »plen« in s pomočjo simbolike inkarnirane v materializem tako izkazujejo svojo vrednost znotraj hierarhije.
Hkrati moramo pa tudi upoštevati dejavnik pripadnosti, ki sili osebo, da se prilagaja in sprejema vrednote, prepričanja ter norme drugih, iz razlogov že zgoraj navedenih.

Vir jastoga: http://www.pnas.org/content/94/11/5939.full