Existing Users Log In
   

Kaos in red

Red je skupek elementov, ali situacij, ali stanj, kjer so stvari lahko pričakovane, saj si na trdnih tleh in lahko pričakuješ kaj se bo zgodilo. Preveč redu in stanje lahko postane dolgočasno, omejujoče in celo depresivno. Premalo redu in bo svet brez dovolj dobre strukture za obstoj. Ravno pravšnja mera redu ti pomaga pri občutku udobja in sproščenosti.

Kaos je skupek elementov, ali situacij, ali stanj, kjer so stvari nepredvidene in nesigurne. So izven našega kroga redu, ki si ga gradimo. Pri kaosu ne vemo kaj se bo zgodilo v naslednjem koraku, zato je lahko vzburjajoč tako kot hkrati destruktiven ali kreativen. Najbolj si zainteresiran, če je ravno pravšnja mera kaosa, če ga je preveč si lahko preobremenjen in posledično tesnoben.

Red je povezan z aktivacijo parasimpatičnim nervoznim sistemom (spanje, pomiritev, prebava, regeneracija), kaos pa je povezan z aktivacijo simpatičnega nervoznega sistema (boj ali beg).

Miti in bajke skoraj vedno vsebujejo odnos med redom in kaosom, ter tistim, ki spremeni eno v drugo, večinoma je to heroj. V simboličnem pomenu reda se v zgodbah najbolj pogosto pojavljajo predmeti kot so zid, grad, vas, otok, hiša, notranji prostor, skratka mora imeti neke meje. Izven tega redu pa tiči kaos, ki ga predstavlja gozd, puščava, ocean, gorovje, mesto izven hiše, ta pa predstavlja brezmejnost.
V modernih filmih, še posebej akcijskih, se ravno tako skrivajo podobne zgodbe in simboli. Dober primer je boj batmana in jokerja.
JOKER:« Nobody panics when the expected people get killed. Nobody panics when things go according to plan, even if the plans are horrifying. If I tell the press that tomorrow a gangbanger will get shot, or a truckload of soldiers will get blown up, nobody panics. But when I say one little old mayor will die, everyone loses their minds! Introduce a little anarchy, you upset the established order, and everything becomes chaos. I am an agent of chaos. And you know the thing about chaos, Harvey? It’s fair.«

Heroj je stvor ujet med redom in kaosom, saj spreminja kaos v red. Njegov cilj je večinoma spreminjanje svoje družbe (nazaj) v red, oziroma jo želi popravit/ozdravit. V filmih so heroji pogosto »vigilant« kar pomeni ta, ki se ne drži zakonov in skuša nadomestiti državni organ za ohranjanje zakona in reda. Zato takšne heroje, za razliko od teg znotraj antičnih mitov, ne sprejmejo nazaj s hvaležnostjo in ponosom.
Te zgodbe nas učijo kako reagirati oziroma se spopasti s kaosom, in to je s pogumom in odločnostjo. Strmenje v globino strahu in se spopasti z njim do zadnjega izdiha.

Jung je nekoč dejal, da živimo skozi mit in da je dobra ideja, da ugotoviš kakšna je tvoja zgodba, saj se lahko zate tudi slabo izide. Mogoče živiš zgodbo varnosti kjer ugajaš staršem in slediš poti, ki ti jo drugi zastavljajo. Dolgočasna zgodba lahko povzroči občutek, da življenje nima smisla.

Kako ustvariti zanimivo življenje?
Zanimivo in kvalitetno življenje se ustvarja preko pogostega ali občasnega boja s kaosom in redom. Da bomo zadovolji moramo v tem boju imeti pravilno mero ravnotežja in primernega časa, ter zmagovati v boju, četudi počasi in z veliko vloženega truda. Vedno se skriva veliko zanimivosti v širjenju meja svojega reda in odkrivanja novega znanja. Vsi si želimo privlačno življenjsko zgodbo, ki daje našim dejanjem smisel in kontekst.

Evolucija je lahko dober primer odnosa med kaosom in redom. Kaos generira nove možnosti preko mutacij, red pa naredi selekcijo mutacij preko odnosa kaosa do okolja in socialno-seksualnega odnosa.
Še en dober primer odnosa med redom in kaosom se mi zdi glasba ali pa kakšno umetniško delo. Oseba, ki je šele začela s glasbo bo vržena v popolni kaos, zato se bo s pomočjo mentorja, ali pa s pomočjo česa drugega, naučila popolnega reda. Seveda pa, ko glasbenik postane vešč v igranju inštrumenta oziroma repliciranja melodij, se lahko vrže v delo kreatorja in preko svojih meja, skozi kaos, širi svoje območje reda. Ko avtor zadane ravno pravšnje ravnovesje med redom in kaosom, nastane glasbena mojstrovina.

Podobno kot naštete stvari se tudi osebnost človeka spreminja preko kontakta s kaosom. Stvari gredo narobe in v nas se prebudi nekaj novega. Nekaj nepričakovanega se zgodi in si prisiljen, da na novo premisliš svoje življenje, odnos do njega in kakšna bo tvoja prihodnost. Mogoče se ti zgodi kak socialni kolaps, na primer izključitev iz univerze, in takrat ugotoviš, da pritisk, ki ga ljudje izvajajo nad tabo, niti ni tako pomemben kot si prej mislil, saj se tvoj cilj ne ujema z njihovo predstavo. Takrat tudi lahko ugotoviš, da to v kar te ljudje prepričujejo niti ni tako pomembno, zato se prenehaš obremenjevati s plezanjem po družbeni lestvici in poskušati narediti dober vtis na vse ljudi, saj se je tvoj pogled in odnos do sveta spremenil do te mere, da lahko zdaj najdeš nekaj kar te veseli in s tem odkriješ nov smisel v življenju.